You are currently viewing ebrd projekti za privatni sektor u srbiji

EBRD projekti za privatni sektor u Srbiji

Da li ste znali kako možete dobiti sredstva i savete za projekat Vašeg preduzeća?

Evropska banka za obnovu i razvoj (European Bank for Reconstruction and Development – EBRD) je međunarodna finansijska institucija. Broji 69 država članica, a njeno sedište je u Londonu. Osnovana je 1991. godine, u svrhe razvoja privatnog sektora i širenja preduzetničke inicijative.

Većinski deo njenih sredstava usmerava se ka zajmovima za privatizaciju. Osim finansijske pomoći, ova banka pruža i savetodavnu podršku malim i srednjim preduzećima.

Saveti služe podsticaju razvijanja njihove ekspertize, kako bi naša preduzeća bila inovativnija, privukla finansijere i postali lideri u svom poslovanju. Ovaj program takođe podrazumeva i obuku za domaće savetnike kako bi unapredili svoje veštine.

EBRD projekti u Srbiji

U Srbiji su podržali preko 250 projekata do sada. Fokus im je pre svega na podsticaju privatnog sektora i jačanju konkurentnosti domaće privrede. Deluju širom naše države. Čak 61% njihovih projekata je zapravo izvan Beograda.

Ova institucija nudi program pomoći malim i srednjim preduzećima. Putem mreže domaćih i međunarodnih savetnika, pomažu im da se razvijaju, napreduju i postanu katalizatori lokalne ekonomije.

Svoju podršku pružaju brojnim industrijama, uključujući poljoprivredu, trgovinu i distribuciju, prehrambenu i građevinsku industriju i drugo.

Ebrd projekti za mala preduzeća

Kako to izgleda?

U zavisnosti od poslovnih potreba, kao i analize problema kompanije, određuje se tip projekta koji im može pomoći da ostvare značajan pomak napred. Zatim, EBRD zajednički sa preduzećem definiše projekat i njegove ciljeve.

Sfere u kojima nude pomoć su strateško planiranje, proizvodnja, finansije, marketing i prodaja, ljudski resursi, zaštita životne sredine… Prate i podržavaju preduzeća kroz ceo proces, a zatim godinu dana od početka projekta, vrše merenje postignutih rezultata.

Tvrde da je uz njihovu pomoć 76% njihovih klijenata u Srbiji za godinu dana povećalo svoje prihode, a 62% poboljšalo svoju produktivnost i razvilo poslovanje.

Za više informacija o EBRD projektima, posetite njihov sajt. Ako Vas interesuju dodatne mogućnosti za dobijanje projekata, posetite naš blog.

Izvor: ebrd.com

Ostavite odgovor