You are currently viewing šta je to eib – odakle dolaze sredstva za finansiranje eu projekata

Šta je to EIB – odakle dolaze sredstva za finansiranje EU projekata

Ako se pitate odakle stižu sredstva za finansiranje EU projekata, odgovor je – iz banke.

Evropska investiciona banka (EIB) je ustanova Evropske unije koja za svoj cilj ima finansiranje i ulaganje u projekte koji podstiču razvoj EU. Njeno sedište je u Luksemburgu.

Akcionari su države članice EU, a sama banka nema klijente, već se isključivo bavi kreditnim finansiranjem projekata koji drugačije ne bi mogli biti realizovani.

Kakve projekte podržava EIB?

Sredstva se odobravaju i za projekte u državama van EU, uz uslov da na neki način pospešuju razvoj i prosperitet Unije. To mogu biti ideje koje uključuju:

  • razvoj evropske industrije
  • izgradnja prekoevropskih mreža transporta, telekomunikacije i slično
  • napredak informacionih tehnologija
  • podsticaj u oblastima zdravstva i obrazovanja
  • podršku u borbi za ljudska prava
  • zaštitu životne sredine.

Još jedan od ključnih ciljeva je da ovim putem profitiraju najnerazvijenije regije, kao i da im se tako obezbede dalji izvori investicija.

Eib

EIB U SRBIJI

Banka Evropske unije nastala je u Rimu 1958. godine (pod ugovorom o osnivanju Evropske zajednice), a u Srbiji je aktivna od 1977. U našoj državi finansirali su brojne infrastrukturne projekte, manja i srednja preduzeća, industriju i javne ustanove. Od početka svoji aktivnosti do sada, u naše domaće projekte su uložili preko šest milijardi evra.

EIB je 2010. godine otvorila Regionalnu kancelariju u Beogradu (prvu van država članica EU) kako bi lakše i uspešnije delovala u našem regionu. Pritom, naglašava se izbor evropskih ustanova da pruže podršku zemljama Zapadnog Balkana koje su potencijalni kandidati za članstvo Evropske unije.

Glavni akcionar u Evropskom investicionom fondu (EIF) je upravo ova banka. EIF se zalaže za razvoj srednjih i malih preduzeća, a sredstva se prenose putem državnih institucija ili drugih posrednika.

EIB sarađuje sa ostalim EU institucijama, a njeni članovi mogu prisustvovati svim sastancima i sednicama tih institucija.

Za druge mogućnosti finansiranja projekata, pročitajte članak o EBRD projektima.

Izvor: eib.org

Ostavite odgovor