You are currently viewing kako do besplatnog sajta vrednog 1000 evra

Kako do besplatnog sajta vrednog 1000 evra

ZAMISLITE OVAJ SCENARIO: Nekome su potrebne usluge koje Vi pružate ili proizvodi koje prodajete. Mobilni pri ruci, pa hajde da kucka malo po Guglu i hop – Vaš sajt je tu. Vidi da nudite to što traži, uđe malo na sajt, pogleda informacije, dopadne mu se Vaš pristup, delujete profi, imate rešenje za njegov problem. Posetiće Vas, pozvaće, naručiće, kupiće.

I eto. Imate novog klijenta. Tako je jednostavno.

To neće guglati samo on, naravno. Biće i drugih. Biće onih koji su posetili Vaš sajt za jednu stvar, pa usput primetili još nešto drugo i uzeće i to. Biće onih koji su baš zadovoljni uslugom i zato ćete im Vi prvi pasti na pamet kada im nešto slično bude trebalo sledeći put. Vaš sajt ih je privukao prvi put i vratiće Vam se opet.

Kredibilitet na tržištu, veća vidljivost, više klijenata i više novca – sve su to pogodnosti koje veb sajt može doneti Vašoj kompaniji. 

Zvuči lepo, zar ne?

Samo… Ko ima para za to?

Veliki troškovi za izradu sajta - napravite sajt besplatno

Cene izrade se kreću od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra, što je povrh svih drugih ulaganja u firmu često prevelik trošak, pogotovo nekome ko je tek na početku razvoja svog biznisa. 

Za sve koji žele da zaobiđu veliko novčano ulaganje u veb sajt odjednom, otkrivamo 3 načina kako dobiti sajt besplatno.

3 NAČINA KAKO DOBITI SAJT BESPLATNO

1. Sami napravite svoj sajt besplatno uz sajt bildere

Sajt bilderi tj. graditelji (website builders) su platforme ili programi koji omogućavaju da brzo i jednostavno sami napravite sajt besplatno. 

Nije Vam potrebno nikakvo napredno računarsko predznanje da biste se snašli u pravljenju sajta na ovaj način. Platforme ovog tipa uglavnom funkcionišu po principu “drag-and-drop” tj. u prevodu, sve što je potrebno jeste da izaberete neki od ponuđenih elemenata, prevučete ga mišem (drag) i spustite (drop) na željeno mesto u okviru svog dizajna – intuitivno i lako.

Ponuđeni šabloni za stranice i sekcije na sajtu su još jedna od prednosti ovog načina izrade sajta. Ako sami nemate ideja za dizajn, ne znate kako biste nešto izveli ili jednostavno nemate vremena da previše razmišljate o tome – ovo je od ogromne pomoći.

Najpopularniji sajt bilderi su wix.com i weebly.com, pa preporučujemo da pođete odatle.

Napravite sajt besplatno uz sajt bildere

Mana sajt bildera je jedino u tome što besplatne verzije imaju određena ograničenja, mada možete izabrati i plaćeni plan čije cene se kreću okvirno od 5 do 25 evra mesečno, što je opet prilično priuštivo.

Uz besplatnu verziju ne možete da birate ime za svoj sajt tj. bar ne u potpunosti. Ime sajta tj. domen će uvek sadržati i reči weebly, wix ili koju god već platformu da izaberete, što posetiocima može delovati nepregledno i neprofesionalno. 

Većina programskih dodataka je nedostupno za ugradnju u sajtove ovog tipa, pa ćete teže povećati vidljivost i prodaju putem sajta ako se odlučite za ovaj način izrade.

A tu su obavezno i dosadne reklame koje će iskakati na Vašem sajtu (i od kojih zarađuje platforma, a ne Vi). 

Ako želite veći nivo detalja i imate specifičnu ideju kako Vaš sajt treba izgleda, onda problem može biti i ograničena kreativna sloboda, te ovo ne bi bilo najbolje rešenje za Vas, jer su Vam dostupni samo određeni elementi dizajna koje sajt bilderi imaju u svojoj ponudi.

Kako kreativno napraviti sajt besplatno

2. Prijavite se na održavanjesajta.com i dobijte sajt besplatno uz ugovor o održavanju

Opcija za koju mnogi još uvek ne znaju, a koja je verovatno najpogodnija za sve one koji žele profesionalno odrađen sajt i spremni su da ulože u svoj biznis, ali prosto za to još uvek nemaju dovoljno sredstava.

Razgovarali smo sa vlasnikom stranice održavanjesajta.com , Sašom Dvizcem iz novosadske agencije Turmalin. “Kao neko ko je prošao put kojim većina tek treba da prođe, konstantno nudimo pomoć preduzetnicima, prevashodno početnicima i neprofitnim organizacijama. Svako može da se prijavi na našem sajtu i nakon razgovora sa nama dobije predloge za izradu ili poboljšanje (redizajn) sajta i drugih marketinških napora preduzetnika”, kaže Saša.

Njegov tim veb dizajnera i developera, za svoje klijente besplatno pravi sajtove do 1000€ vrednosti. Svi klijenti uz potpisan ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji za mesečno održavanje sajta, ostvaruju mogućnost besplatne izrade sajta.

Da bi Vaš sajt radio kako treba iz meseca u mesec, održavanje Vam je svakako neophodno, ostaje samo pitanje da li imate vremena i tehničkih mogućnosti da to radite samostalno, ili pak želite ove brige da prepustite nekome ko se time bavi profesionalno. Samim tim, Vama ostaje vremena da se pritom  posvetite sopstvenim obavezama i poslovnim izazovima.

Više vremena za poslovne izazove

Održavanje sajta uključuje redovno ažuriranje informacija, dodavanje sadržaja, marketing i tehničku podršku, što sve zajedno povećava broj posetilaca, rangira sajt bolje na Guglu i, ono što je najbitnije, pruža potencijalnim kupcima bolje iskustvo što drastično povećava šansu da kupe Vaš proizvod ili uslugu

Tako da ako planirate da uštedite na izradi sajta, a opet se plašite da ne biste uspeli samostalno da napravite sajt kvaliteta kakav želite i ako Vas interesuju savremeni digitalni trendovi i dodatne funkcije za koje sami niste dovoljno stručni, ovo bi bila prava opcija za Vas. 

S druge strane, ovu opciju ne preporučujemo onima koji nisu spremni na ugovornu obavezu ili vole sve sami i užitak im je baš u tome da samostalno izrade sajt za sebe i usavrše se u nečemu novom.

Takođe, nije ni za one koji žele sajt samo radi reda i nije im fokus na klijentima koji dolaze putem interneta. Ako su Vam u fokusu klijenti do kojih dolazite na terenu ili putem preporuke, a sajt želite da napravite samo kako biste njih uputili u osnovne informacije o Vama, neko drugo rešenje je verovatno bolji izbor za Vas.

Napravite sajt besplatno i ostvarite poslovne rezultate

3. Samostalno izradite sajt besplatno uz CMS programe

CMS (Content Managing System) je naziv za tip aplikacija pomoću kojih se može upravljati sadržajem, kreirati, održavati i ažurirati sajt. Uglavnom su besplatne i svima dostupne za slobodnu upotrebu.

Ovo je opcija koja će se verovatno malo više svideti naprednijim korisnicima računara, ali i onima koji jednostavno žele širi spektar mogućnosti u pogledu dizajna i funkcionalnosti. 

Uključuju mnoštvo besplatnih tema i dodataka, koji će pomoći da ostavite sjajan utisak na posetioce, efikasnije pratite analitiku i bolje planirate svoju biznis strategiju.

Znanje HTML, CSS i PHP kodiranja nije neophodno za neke jednostavnije dizajne, ali ukoliko želite nešto kompleksnije, to prosto nećete moći bez učenja koda.

Napravite sajt besplatno uz pomoć koda

Najpopularniji CMS-ovi su WordPress, Joomla i Drupal. Drupal pogotovo može biti zastrašujući za potpune početnike jer zahteva najviše predznanja, dok Joomla i WordPress mogu biti pomalo zbunjujući sa mnoštvom opcija, mada se sve uz vežbu može savladati.

U okviru svake od ovih aplikacija postoje besplatni tutorijali i kursevi koji će olakšati i ubrzati Vaše učenje. Tako da ako ste radoznali, tehnologija Vam nije bauk i želite potpunu kreativnu kontrolu nad svojom vizijom, odlučite se za ovaj način pravljenja sajta besplatno.

S druge strane, ovo nije za Vas ako ste u trci s vremenom i niste zainteresovani da se bakćete sa tehnologijom i dizajnom.

Kako lakše napraviti sajt besplatno

Odlučite se za prvi ili treći predlog ako želite da posvetite vreme kreativnom radu i samostalno sprovedete svoju viziju u delo.

Ako ipak želite stručnu podršku ili Vam sajt treba što pre, prepustite to ekipi sa odrzavanjesajta.com jer za izradu im je potrebno oko dve nedelje nakon što dostavite sav materijal u smislu sadržaja i informacija o tome šta želite na svom sajtu.

Za više informacija, posetite odrzavanjesajta.com

Ostavite odgovor